Armirani beton se seče uz pomoć hidrauličnih mašina sa diskovima koje imaju vidije i dijamante sa prečnikom do 1.600 milimetara. Sa ovim diskovima se takođe može seći betonska armatura. Hidraulične mašine mogu biti različitih snaga od 15 – 30 kilovata.

U procesu sečenja betona koriste se dijamantski diskovi kod kojih nema vibriranja i oštećenja ivica. Sa preciznim i glatkim otvorima odmah se može vršiti montaža prozora ili vrata u zavisnosti od namene otvora. Sečenje betona vrši se u predelu prozora i vrata, stepeništa, krovnih prozora, greda i stubova, podova, zidova, parapet i dr.

 

Izbor dijamantskih reznih ploča:

Od samog metalnog veza koji služi za fiksiranje dijamanata i njihovog kvaliteta zavisi koji materijal se može obraditi. Ploče se moraju maksimalno prilagoditi odgovarajućem materijalu. Mašina se mora koristiti sa određenim brojem obrtaja bez prevelike sile pritiskanja. U nekim ekstremnim slučajevima može se desiti da se ploča pregreje i zastakle segmenti. Ukoliko se vodi računa o zvuku same mašine, ona će zasigurno dugo služiti.

Sa plitkim sečenjem dolazi do bržeg razdvajanja i obezbeđivanja dužeg veka trajanja samih ploča. Duboko sečenje je potpuno suprotno i može preopteretiti ploču. Zbog toga se uvek savetuje više plićih presecanja nego jedno dublje. Optimalna brzina kao i jačina su takođe izuzetno važni kao i pravljenje pauza kako bi se dijamanti rashladili. Vremenom može doći do popuštanja efikasnosti dijamantskih reznih ploča a da bi se kvalitet sečenja ponovo vratio na staro potrebno je njihovo izoštravanje.

Pravilna upotreba:

U izbegavanju napinjanja reznih ploča i postizanju što veće brzine, sečenje se uvek mora vršiti pod uglom od 90 stepeni i linije moraju biti prave. Krivolinijska sečenja treba izbegavati. Montaža reznih ploča treba uvek da bude u smeru u kojem se vrši njihovo obrtanje, čime dolazi do stvaranja optimalnog životnog veka i brzine sečenja. U ostvarivanju radne bezbednosti obavezno je nošenje zaštitinih naočara, otpornih rukavica, zaštitne odeće i čvrstih cipela. Mašine treba da imaju štitnike i da usisavaju prašinu.

 

SECENJE bušenje rezanje rušenje BETONA **063/428-789**